“Financiering voor M-decreet is onvoldoende”

“1.191 kinderen met een beperking wachten al jaren op een persoonlijk assistentiebudget (PAB). Dat blijkt uit het recentste jaarverslag van Jeugdhulp. Een deel van deze leerlingen kan daardoor niet naar school, ondanks het M-decreet. Sommige ouders moeten zelfs hun job opgeven om voor hun kind te zorgen.” Dat schrijft de nieuwssite voor onderzoeksjournalistiek Apache vandaag. “Met de invoering van het zogenaamde M-decreet besloot Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) dat meer kinderen naar een ‘gewone’ school moeten kunnen, maar zonder voldoende ondersteuning is dat voor kinderen met een mentale of met een fysieke beperking onmogelijk”, stelt Apache.

“Het M-decreet geeft kinderen met een beperking het recht op gewoon onderwijs, maar daarbij wordt de zorg voor die kinderen niet voldoende gefinancierd”, zegt Koenraad Depauw, directeur van Onafhankelijk Leven vzw aan Apache. Depauw verwijst naar voorbeelden van gezinnen waarin een van de ouders zijn job opgeeft, wanneer de zorg van hun kind te zwaar wordt.

Vlaams parlementslid Bart Van Malderen (sp.a) raamt de jaarlijkse aangroei van minderjarigen die een PAB nodig hebben op 250. “In 2016 werden er 702 dringende aanvragen ingediend om een PAB te kunnen bekomen”, zegt Van Malderen aan Apache. “Daarvan heeft slechts een kwart uiteindelijk een PAB gekregen.”

Volgens minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Vandeurzen wordt bekeken hoe de gezinnen die dit jaar geen PAB konden krijgen, op een andere manier ondersteund kunnen worden. “Vanaf september gaat ook voor minderjarigen het basisondersteuningsbudget (BOB) in”, zegt Vandeurzen. “Dat is een maandelijks bedrag van 300 euro om gezinnen met een handicap te ondersteunen.”

Volgens het kabinet van minister van Onderwijs Crevits wordt alles samen 107 miljoen euro in de begeleiding van de leerlingen met zorg in het gewoon onderwijs geïnvesteerd. “Vanaf volgend schooljaar is er elk schooljaar 15 miljoen euro extra voor de begeleiding van leerlingen met specifieke zorgbehoeften. Met die extra middelen kunnen 300 extra personeelsleden worden ingezet”, zegt de woordvoerster van de onderwijsminister.

bron: Belga