Dader Brussel-Centraal wilde bommengordel laten ontploffen

door
Belga
Leestijd 2 min.

De dader van de aanslag in het Brusselse centraal station, had wel degelijk nog meer explosieven bij zich. Dat heeft premier Charles Michel (MR) zonet bevestigd op een persconferentie na afloop van een bijeenkomst van de Nationale Veiligheidsraad. Voor meer details is het wachten op communicatie van het federaal parket. Premier Michel sprak van een "vermeden terreuraanslag", door een "persoon die een bommengordel wilde doen ontploffen". De persoon in kwestie is volgens Michel onmiddellijk uitgeschakeld door de aanwezige militairen, waardoor erger kon worden voorkomen. Over de identiteit van de dader of het type explosieven dat hij wilde gebruiken, is verder niets bekendgemaakt. De premier bevestigde wel dat het orgaan voor de dreigingsanalyse Ocad het dreigingsniveau op 3 houdt. Toch komen er extra veiligheidsmaatregelen en verscherpte controles op publieke evenementen en openbaar vervoer. Meer details wil de premier om veiligheidsredenen niet bekendmaken, maar de controle op de concerten van de Britse popgroep Coldplay vandaag - en morgenavond in Brussel zou alvast worden opgevoerd. De premier bedankte verder de veiligheidsdiensten en het personeel van de NMBS en de MIVB, dat "snel en goed gereageerd heeft".

"We worden nu al drie jaar geconfronteerd met terreurdaden of verijdelde aanslagen. Dat is niet alleen in België zo, maar ook bijvoorbeeld in Groot-Brittannië en in de rest van Europa. Een nulrisico bestaat niet, maar we hebben wel de intentie om alles te doen om de veiligheid te versterken", klonk het nog. "Ik wil herhalen dat we ons niet laten intimideren door terroristen. Ik ben daarom ook heel blij dat het treinverkeer deze ochtend zo snel weer is hernomen. Dat is een toonbeeld van koelbloedigheid en helderheid", besloot de premier.

Er was ook wat kritiek te horen op BE-Alert, een pas gelanceerd systeem dat burgers bij rampen en incidenten via sms, mail of sociale media automatisch zou moeten waarschuwen. Dat gebeurde gisteren niet, maar dat kwam volgens minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) omdat dat niet nodig was. "Er was geen grootschalige evacuatie nodig, dus werd het systeem niet geactiveerd. Het is zeker operationeel als dat wel nodig zou zijn", klonk het.

bron: Belga