Confederations Cup - Mexico krijgt Nieuw-Zeeland pas na de pauze op de knieën

Mexico heeft woensdag op de tweede speeldag van groep A op de Confederations Cup een moeizame zege tegen Nieuw-Zeeland geboekt. De Mexicanen gingen in het Fisht Stadium van Sochi met een 0-1 ruststand de kleedkamers in, maar wonnen nog met 2-1. Mexico wilde snel het verschil maken, maar het waren de Nieuw-Zeelanders die de eerste grote kans versierden. Reyes kon de bal in extremis wegtikken voor de neus van een aanstormende Smith. Mexico voerde het tempo op, maar speelde zonder veel overzicht. Nieuw-Zeeland, dat zich hoofdzakelijk beperkte tot achter de bal lopen, kwam er wel soms gevaarlijk uit. Toen de Mexicaanse verdediger Salcedo na een duel in de zestien bleef liggen - en zo het buitenspel ophief - kon Wood bijna profiteren, maar keeper Talavera redde. Met de rust in zicht, kwam Nieuw-Zeeland alsnog op voorsprong. Lewis profiteerde van slecht uitverdedigen en zette Wood (42.) alleen voor doel. Ditmaal miste de spits niet en stond de verrassende 0-1 ruststand op het bord.

Mexico drukte Nieuw-Zeeland in de tweede helft tegen het eigen doel, maar de eerste mogelijkheid was - net als in de eerste helft - voor de Oceanische kampioen. Wood, moederziel alleen voor doel, miste. De Mexicaanse aanvalsgolven bleven mekaar opvolgen, en Jiménez (54.) zorgde met een knal in de kruising voor de gelijkmaker. De Mexicaanse bondscoach Juan Carlos Osorio bracht ouderdomsdeken Rafael Marquez in, en dat leek zijn teammaats te inspireren. Peralta (72.) scoorde de 2-1. Toch was Nieuw-Zeeland nog niet verslagen. Thomas zorgde vijf minuten voor tijd ei zo na voor de 2-2 met een pegel op de kruising. Aan de overkant lukte Jiménez bijna de derde Mexicaanse treffer, maar Smith veegde van de lijn. In de toegevoegde tijd gingen de poppen even aan het dansen na een overtreding van Reyes, met een opstootje tot gevolg. Voer voor de videoref, en ook veldscheidsrechter Bakary Gassama consulteerde beelden. Uiteindelijk gaf de ref geel aan de Mexicanen Herrera en Reyes, net als aan de Nieuw-Zeelander Boxall. In de tumultueuze slotfase viel geen doelpunt meer.

In de andere match in groep A klopte Portugal eerder op de dag Rusland met 0-1.

In de stand delen Mexico en Portugal de leiding met vier punten. Rusland staat derde met drie punten. Nieuw-Zeeland sluit na twee nederlagen de rangen. Op de derde en laatste speeldag in groep A, op 24 juni, speelt Mexico tegen Rusland en kijkt Portugal Nieuw-Zeeland in de ogen.