Bosbrand Portugal – Portugal ontkent berichten over neergestort blusvliegtuig

De Portugese overheid heeft dinsdag ontkend dat een van de blusvliegtuigen is neergestort bij het bestrijden van de bosbranden. Een ongeval met een ander toestel wordt evenwel niet uitgesloten. Het Portugese blad Publico had dinsdag gemeld dat een Canadair, een blusvliegtuig, zou gecrasht zijn in de buurt van het dorp Louriceira. Maar de civiele bescherming in Portugal stelt dat die berichten nergens op gebaseerd zijn. Er was een reddingshelikopter uitgestuurd, maar die heeft geen sporen van het ongeval teruggevonden, zo klinkt het.
Toch kan de civiele bescherming niet compleet uitsluiten dat een vergelijkbaar toestel, dat niet bij de bluswerken betrokken was, zou zijn neergestort. Maar mogelijk was het gehoorde lawaai afkomstig van de ontploffing van gasflessen.
Spanje (6), Frankrijk (3) en Italië (2) hebben in totaal elf blusvliegtuigen naar Portugal gestuurd, om de bosbranden te helpen bestrijden. Portugal heeft zelf ook twee toestellen gehuurd.
De bosbranden in Portugal hebben aan zeker 64 mensen het leven gekost, 150 anderen zijn gewond geraakt. Een veertigtal dorpen moesten ontruimd worden en tientallen huizen werden vernietigd.

Bron: Belga