Wetenschappelijk bewezen: linkshandigen zijn intelligenter

Linkshandigen
AFP / D. Courreges

Over linkshandigen doen er heel wat wilde geruchten de ronde. Zo zouden ze sneller sterven, vaker de criminaliteit opzoeken en meer alcohol drinken. Toch kunnen die mythes niet bewezen worden. Het zou nu wel wetenschappelijk bewezen zijn dat linkshandige mensen slimmer zijn dan rechtshandige.

De wetenschappelijke website IFL Science nam verschillende studies onder de loep die de wiskundige vaardigheden van linkshandigen en rechtshandigen met elkaar vergeleken. Wat bleek? Bij mensen die met links schrijven, is de rechterhersenhelft groter. Daardoor hebben ze een beter ruimtelijk inzicht en zijn ze beter in staat om zich voorwerpen voor te stellen in hun hoofd.

Bovendien hebben ze een grotere corpus collosum, die de twee hersenhelften met elkaar verbindt. Daardoor kunnen ze informatie sneller verwerken.

Complexe vraagstukken

Bij een van de bestudeerde experimenten kregen 2.300 studenten enkele wiskundige vraagstukken voorgeschoteld. Bij de eenvoudige proeven waren de prestaties van de links- en rechtshandigen gelijk, maar wanneer ze wat complexer werden, losten de linkshandige studenten ze sneller op.