Uber-topman houdt eer aan zichzelf en neemt ontslag

Travis Kalanick
AFP / M. Sharma

Travis Kalanick is opgestapt als topman bij Uber. Dat bevestigde de taxidienst. Hij lag al langer onder vuur omdat het bedrijf in opspraak was gekomen door beschuldigingen van seksuele intimidatie.

Kalanick was net een week met verlof zodat de storm binnen het bedrijf even kon gaan liggen. Nu is het duidelijk dat hij niet meer terugkeert. Volgens de krant New York Times zagen vijf grote investeerders het niet meer zitten om samen te werken met Kalanick. Ze eisten in een brief dat hij onmiddellijk zou opstappen en vinden dat er nieuw leiderschap nodig is.

Seksueel getinte berichten

De aanleiding voor zijn ontslag is de reeks schandalen waarin het bedrijf verwikkeld is. In februari schreef een voormalige werknemer een blogpost waarin ze zei dat Uber seksuele intimidatie op de werkvloer negeerde. Ze kreeg seksueel getinte berichtjes van haar leidinggevende. Ze deed er aangifte van, maar daarmee werd niets gedaan. Vrouwen zouden massaal weglopen bij Uber omdat ze niet op een respectvolle manier worden behandeld. Het bedrijf liet vervolgens een onderzoek instellen, dat geleid wordt door de voormalige minister van Justitie, Eric Holder.

Wat er precies in het rapport staat, is nog altijd geheim, maar er zijn wel wat aanbevelingen gelekt. Die staan op een document dat dertien pagina’s telt. Daaruit blijkt dat er veel misloopt bij de taxidienst, niet alleen in de bedrijfscultuur, maar ook met de financiële administratie.

Rechterhand

Vorige week moest Kalanicks rechterhand, Emil Michael, al opstappen. Dat zou een van de aanbevelingen geweest zijn, waardoor in totaal twintig mensen de bons kregen. Michael zou onder meer een medische rapport hebben ingekeken van een vrouw die door haar Uber-chauffeur was verkracht. Zo probeerde hij bewijzen te zoeken dat de verkrachting verzonnen was.