Allereerste ruimtestaat wil satelliet lanceren

Asgardia

Het land Asgardia, het eerste land in de ruimte, wil in september een satelliet lanceren. Die bevat gegevens van burgers.

Asgardia is het geesteskind van de Russische wetenschapper Igor Ashurbeyli. Hij wil er een echt land met wetten en ministeries van maken. Op termijn zou Asgardia zelfs erkend moeten worden door de Verenigde Naties. Sinds de aankondiging in 2016 hebben 231.000 mensen zich aangemeld om burger te worden. Oorspronkelijk waren er zelfs meer dan een half miljoen kandidaten, maar daarvan werden enkel de meerderjarigen en zij die voldoende informatie gegeven hadden, weerhouden. De nationaliteit die het best vertegenwoordigd is onder de Asgardianen, is de Chinese.

Ruimtekolonie

In eerste instantie zullen die mensen op aarde blijven wonen, maar op lange termijn is het de bedoeling een echt land in de ruimte te stichten, met een ruimtestation en een kolonie op de maan waarop mensen leven. De Rus financiert alles met eigen geld. Hij zou miljardair zijn, al is er over zijn financiën niet veel bekend.

Brood

Nu heeft Ashurbeyli een eerste concrete stap naar de kolonisatie van de ruimte aangekondigd. Hij zal op 12 september 2017 de Asgardia-1 lanceren. Dat is een satelliet die zo groot is als een brood en nauwelijks 2,8 kilogram weegt. De nanosatelliet zal per persoon 300 kilobyte aan bestanden bevatten voor de eerste 100.000 burgers. Die gegevens kunnen vanalles zijn, zoals familiefoto’s, video’s, muziek…

Afgelopen weekend kwamen de Asgardianen alvast samen in Hongkong. Daar stemden ze over de grondwet van de ruimtestaat.