VN sturen Congolese blauwhelmen die worden beschuldigd van seksueel misbruik naar huis

VN sturen Congolese blauwhelmen die worden beschuldigd van seksueel misbruik naar huis
VN sturen Congolese blauwhelmen die worden beschuldigd van seksueel misbruik naar huis

Meer dan zeshonderd Congolese soldaten van de Verenigde Naties in de Centraal-Afrikaanse Republiek die beschuldigd worden van seksuele agressie, keren terug naar huis. De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, kondigde vandaag het vertrek van die soldaten aan tijdens een persconferentie bij de VN. Het gaat om blauwhelmen van Congo-Brazzaville. De beslissing volgt op een rapport van een verantwoordelijke bij de VN-missie in de Centraal-Afrikaanse Republiek (Minusca). Die bedreigde de soldaten met repatriëring, zou er niets veranderen binnen het bataljon. Behalve de seksuele agressie, worden de militairen ook verdacht van brandstofsmokkel en een gebrek aan discipline.

De Senegalese generaal Balla Keita zei dit jaar al zes brieven met een blaam te hebben gestuurd naar de bevelvoerder van het Congolese bataljon. De 629 blauwhelmen in Berberati zijn de enige bijdrage van Brazzaville aan Minusca. Vorig jaar moesten 120 soldaten van hetzelfde contingent terug naar huis, na beschuldigingen van seksuele agressie op minstens zeven slachtoffers, onder wie zes kinderen.

Er is “geen enkele vooruitgang in het gedrag van het Congolese bataljon”, aldus Keita. “De situatie is verslechterd tot op een punt dat we geen vertrouwen meer kunnen hebben in dat bataljon door het slechte commando, het gebrek aan discipline en operationele tekortkomingen.”

De Verenigde Naties tellen 10.000 soldaten en 2.000 andere personen die de Minusca in de Centraal-Afrikaanse Republiek dienen. In 2013 brak in het land een burgeroorlog uit, die door tussenkomen van eerst de Fransen en vervolgens een VN-vredesmissie, tot stabilisatie kwam. De laatste weken flakkert het geweld weer op. In mei kwamen daarbij minstens 300 mensen om het leven. Volgens de VN zijn een miljoen inwoners van de Centraal-Afrikaanse Republiek op de vlucht voor geweld, liefst een vijfde van alle inwoners van het land.

Bron: Belga