VN betreuren sterke toename van Israëlische kolonies

VN betreuren sterke toename van Israëlische kolonies
VN betreuren sterke toename van Israëlische kolonies

De grote toename van het aantal kolonies in Palestijns gebied die Israël de laatste drie maanden aankondigde gaat in tegen de VN-resolutie die Israël aanmaant te stoppen met de bouw ervan. Dat heeft de VN-gezant voor het Midden-Oosten dinsdag gezegd, bij het voorstellen van zijn tweede rapport sinds de resolutie in december werd aangenomen. Nickolay Mladenov hekelde in de VN-Veiligheidsraad dat Israël geen enkele actie ondernam om te voldoen aan de resolutie. “Sinds 24 maart was er een aanzienlijke toename van aankondigingen van kolonies vergeleken met de voorgaande periode”, zei hij.
De Amerikaanse VN-ambassadrice Nikki Haley bestempelde de resolutie van de Veiligheidsraad als een “vreselijke fout”. De tekst werd aangenomen met veertien stemmen voor en een onthouding van de Verenigde Staten.
Mladenov citeerde de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, die zei dat zijn regering “de beste ooit” is voor nederzettingen. Het rapport valt samen met de aankomst van Jason Greenblatt, de gezant van de Amerikaanse president, die het vredesproces tussen de Israeli’s en de Palestijnen moet reanimeren.

Bron: Belga