Humanitaire missie Zuid-Soedan en Oeganda - "Zuid-Soedanese regering wil deze crisis doodzwijgen"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Aan de hongersnood en zware voedselonzekerheid in Zuid-Soedan, ten gevolge van een nu al 3,5 jaar durende burgeroorlog, komt voorlopig geen einde, integendeel. "Deze regering bekommert zich niet om zijn bevolking", stelde minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo dinsdag vast na een terreinbezoek, op rebellengebied, in de staat Unity. "Meer nog: ze wil deze crisis doodzwijgen." Dinsdagvoormiddag was het ruim een uur lang onzeker of het terreinbezoek van de Belgische delegatie, ondanks een toelating, kon doorgaan. Officiële cijfers over de ernst van de voedselcrisis worden woensdag verwacht, maar op het terrein is al te horen dat het aantal Zuid-Soedanezen dat getroffen is door de zware voedselcrisis toeneemt. Nu al staan anderhalf miljoen mensen op de rand van hongersnood, en hebben maar liefst 5,5 miljoen Zuid-Soedanezen te maken met voedselonzekerheid.

De Croo vloog dinsdagnamiddag naar de stad Nyal met een VN-helikopter, omdat de stad enkel via de lucht bereikbaar is. Nyal ligt net buiten het hongersnoodgebied. "Maar de noden zijn ook hier enorm", aldus de vicepremier. "Het gaat dan om de basisnoden: voeding, gezondheidszorg en onderwijs. Vooral de ondervoeding bij kinderen is dramatisch. Het meeste indruk maakte een 4-jarig meisje dat eruit zag als een meisje van 2, en dat amper reageerde."

De verantwoordelijkheid voor situaties als deze legt De Croo bij de regering in Juba. "Ze wil de crisis doodzwijgen, maar we hebben hemel en aarde bewogen om toch tot hier te kunnen komen. En dat moeten we blijven doen: ons vergewissen van de ernst van de situatie."

Behalve Juba heeft ook Brussel een rol te spelen, meent De Croo. "En dat doen we ook. Er gaat jaarlijks gemiddeld 7 miljoen euro Belgische humanitaire hulp naar Zuid-Soedan, en dat bedrag wordt opgedreven. De noden zijn dan ook gigantisch - dit is de ergste humanitaire crisis sinds de Tweede Wereldoorlog."

Bron: Belga