Cholera eist al meer dan 1.100 mensenlevens in Jemen

De cholera-epidemie in Jemen heeft al aan minstens 1.146 mensen het leven gekost. Ongeveer 167.000 anderen zijn besmet, maakte de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bekend. Alleen al in de afgelopen weken lieten 187 zieken het leven. Vooral in de provincies Hajjah, Amran en Hodeida en in de hoofdstad Sanaa woedt de ziekte. In 20 van de 22 provincies zijn gevallen opgetekend. In het hele gebied dat door de epidemie is getroffen, leven in totaal 7,6 miljoen mensen, aldus de WHO.

De cholera-epidemie in Jemen brak in oktober vorig jaar uit. Het land heeft, door de burgeroorlog die in 2014 begon, grote tekorten aan proper drinkwater. De bacteriële infectieziekte, die meestal door verontreinigd water of levensmiddelen wordt overgedragen, veroorzaakt zware diarree en hevig braken, maar leidt ook tot uitdroging en kan onbehandeld leiden tot de dood. Vooral kinderen, ouderen en zieken zijn kwetsbaar voor de ziekte.

De Jemenitische oorlog woedt ondertussen al sinds september 2014. De Houthi-rebellen, gesteund door de aanhangers van ex-president Ali Abdallah Saleh, vechten er tegen milities trouw aan huidig president Abd Rabbuh Mansur Al-Hadi. Sinds maart 2015 mengt zich ook een coalitie van soennitische landen onder leiding van Saoedi-Arabië in het conflict, die luchtaanvallen uitvoert op de Houthi’s.

Bron: Belga