CdH wil af van PS - Rudy Demotte: "Een echte verrassing"

door
Belga
Leestijd 1 min.

Rudy Demotte (PS), de minister-president van de Franse gemeenschapsregering, had de aankondiging van cdH-voorzitter Benoît Lutgen dat hij op zoek gaat naar alternatieve meerderheden voor de Waalse, Brusselse en Franstalige regeringen niet zien aankomen. Dat zei hij vandaag op La Première. "Het was een echte verrassing." "Ik had mij hier absoluut niet aan verwacht: als je ziet hoe goed de sfeer in mijn regering is, hoe hard we werkten, dan was het een echte verrassing." Demotte ziet de demarche van Lutgen dan ook als "een poging om voordeel te halen, een vorm van opportunisme". Zoals de PS het maandag al stelde, pleegt Lutgen in de ogen van Demotte "verraad".

Demotte verwacht niet dat het inhoudelijke werk van de Franse gemeenschapsregering - die vooralsnog uit PS en cdH is samengesteld - erg bedreigd werd door de gebeurtenissen van gisteren . Hij noemt met name het 'Pacte d'excellence', dat het Franstalige onderwijs moet hervormen. "Samen met (minister van Onderwijs) Marie-Martine Schyns en anderen heb ik als een gek aan dit dossier gewerkt. Ik denk dat de fundamenten er liggen om op verder te werken", aldus Demotte.

Hij zegt ook niet te begrijpen hoe het cdH met de MR samen zou kunnen regeren, vermits de twee partijen er in verschillende dossiers diametraal tegengestelde standpunten op nahouden - zoals CETA en het leerkrachtenpensioen.

bron: Belga