CdH wil af van PS – “Prioriteit CD&V is federale niveau, en dat is nu niet betrokken”

CdH wil af van PS - "Prioriteit CD&V is federale niveau

CD&V voelt zich niet aangesproken door de aankondiging van cdH-voorzitter Benoît Lutgen om in Wallonië, Brussel en de Franse Gemeenschap op zoek te gaan naar alternatieve meerderheden zonder de PS. “Dat is een afweging die zij moeten maken en waarin wij geen enkele verantwoordelijkheid moeten dragen”, zei CD&V-Kamerfractieleider Servais Verherstraeten vandaag in De Ochtend. De Vlaamse christendemocraten geven prioriteit aan de federale regering, “en die is nu niet betrokken”, aldus Verherstraeten. CD&V zit samen met haar Franstalige ‘zusterpartij’ cdH in de Brusselse regering, die gisteren net als de Waalse en de Franse Gemeenschapsregering opgeblazen werd door cdH-voorzitter Lutgen. Hoe het nu verder moet in Brussel, is volgens Verherstraeten “nog koffiedik kijken”.

Hij hoopt dat de onderzoekscommissie Samusocial goed werk levert, dat “intern de zaken worden opgekuist” en dat Brussel efficiënt kan werken. “Over Brussel hebben wij geen keuze te maken”, aldus Verherstraeten. “We zien de komende dagen of weken wel hoe het aan Waalse kant afloopt.”

Verherstraeten verwees ook naar de tweet van premier Charles Michel, die gisteren duidelijk maakte dat de federale regering – met MR, N-VA, Open Vld en CD&V – gewoon verder werkt. “Onze prioriteit is het federale niveau, en dat is nu niet betrokken”, zegt Verherstraeten. Hij benadrukt dat de regering-Michel de komende weken enkele moeilijke knopen door te hakken heeft. “We hebben in 2014 een regering gevormd, laten we die zo efficiënt mogelijk laten besturen. In Wallonië moet men doen wat men meent te moeten doen.”

bron: Belga