CdH wil af van PS – MR neemt afwachtende houding aan

CdH wil af van PS - MR neemt afwachtende houding aan

Nadat cdH-voorzitter Benoît Lutgen gisteren een oproep gelanceerd heeft om alternatieve meerderheden – dus zonder de PS – te zoeken voor de regeringen van het Waals gewest, het Brussels gewest en de Franse gemeenschap, neemt de MR vandaag een afwachtende houding aan. Het is aan het cdH om duidelijk te maken wat het wil, luidt het bij de Franstalige liberalen. “Wij hebben ons antwoord op de oproep van Lutgen gegeven, het is nu aan hem om duidelijk te maken wat zijn doelstellingen, zijn intenties en zijn project zijn”, klinkt het op het kabinet van voorzitter Olivier Chastel. De MR staat open voor dialoog, maar omdat ze niet zelf “de stekker uittrokken”, vinden de liberalen niet dat het hen toekomt om de partijen bijeen te brengen die die dialoog moeten voeren.

Als de PS effectief buitenspel wordt gezet, wordt de MR in Wallonië en de Franse gemeenschap mathematisch noodzakelijk om een alternatieve meerderheid op de been te brengen, maar niet in Brussel. Daar is de sleutelrol eerder voor DéFI weggelegd. Sinds de verrassende aankondiging van Lutgen heeft Chastel nog geen contact gehad met de cdH-voorzitter, het laatste contact vond in de marge van Lutgens persconferentie van gisteren plaats. MR zou graag het standpunt van DéFI kennen, dat zijn parlementsleden dinsdagmiddag bijeenbrengt. De liberalen kijken ook uit naar de voorstellen van Ecolo rond politiek en ethiek. Die voorstellen zijn voor morgen aangekondigd.

“We zitten nu in een fase van temporisering en observatie. We gaan ons nu niet blind smijten, we nemen de tijd om na te denken”, aldus een MR-bron. Gevraagd naar de contacten die worden gelegd, kreeg Belga van het cdH nog geen antwoord.

bron: Belga