CdH wil af van PS – Maingain legt vluchten over Brussel op tafel

DéFI-voorzitter Olivier Maingain heeft dinsdagavond het netelige dossier van de geluidshinder rond de luchthaven van Zaventem op tafel gegooid voor eventuele gesprekken met de MR over de Brusselse regering. Hij sloot niet uit dat DéFi samen met Ecolo vooruitgang probeert te boeken in de onderhandelingen.
In een interview op televisiezender RTL-TVi hekelde Maingain dat de MR in het dossier van de geluidshinder geen vooruitgang heeft geboekt. “Ze hebben niets bereikt op federaal niveau”, zo viel hij de Franstalige liberalen aan. “Als ze met ons willen praten over Brussel, dan zullen ze het dossier van het schandaal van de vliegtuigen die ten onrechte boven Brussel vliegen fameus in beweging moeten krijgen”, liet hij verstaan.
In het VRT-programma Terzake voegde Maingain toe dat het beleid intussen moet voortgezet worden. “Ik zal niet aanvaarden dat de Brusselse regering afstand doet van het innen van boetes voor vliegtuigen die de geluidsnorm overschrijden, zoals bepaald door minister Gosuin.” Maingain wil niet dat het cdH “morgen de bondgenoot wordt van diegenen in het noorden van het land die hopen dat er minder beperkingen komen voor vliegtuigmaatschappijen die ten onrechte boven Brussel vliegen”.
Nu het cdH niet meer wil regeren met de PS, is de MR een onontbeerlijke schakel geworden om meerderheden te vormen in het Waalse gewest en in de Franse gemeenschap. In Brussel is het dan weer vooral DéFi die de rol van pivot in handen heeft gekregen. Eerder op de dag had Maingain al laten verstaan dat de andere partijen eerst schoonschip moeten maken met personeel dat in opspraak is gekomen in affaires.
Met covoorzitster Zakia Khattabi van Ecolo aan zijn zijde zei Maingain voorts dat zijn partij en de Groenen twee partijen zijn die “ver verwijderd zijn van de schandalen en affaires” en dat ze “vernieuwing en een frisse wind” brengen. “Indien men een diepgaand signaal van verandering wil brengen, is het misschien tijd dat zij die blijk hebben gegeven van een zekere integriteit en deontologie echt greep krijgen.”
Khattabi herhaalde dat haar partij van goed bestuur geen zaak van regeringsvorming of ministeriële casting wil maken. Ecolo presenteert woensdag haar voorstellen.

bron: Belga