Belgisch bieretiket wordt aangepast na protest van hindoegemeenschap

Brouwerij The Musketeers uit het Oost-Vlaamse Ursel heeft het etiket van het speciaalbier ‘Jack’s Precious IPA’ aangepast. De hindoegemeenschap vond het niet kunnen dat de god Ganesha op het etiket werd afgebeeld. Na intens overleg tussen de brouwers, de Europese vertegenwoordiger van de hindoes en de Belgische hindoegemeenschap werd beslist om het etiket zodanig aan te passen dat er geen rechtstreeks verband meer is met de godheid.
Op het oorspronkelijke label van Jack’s Precious IPA stond de Indische god Ganesha afgebeeld, met in de ene hand een kapmes en de andere hand een worst. Het bier is een ode aan de Indische olifant Jack, die in 1904 werd geslacht en herleid tot worst nadat de Gentse zoo de deuren moest sluiten.

De brouwerij wil met dit bier in zijn Belgian Legends-lijn deze olifant en de Gentse legende visualiseren. Maar door het etiket kwam The Musketeers in september 2016 in het oog van een storm terecht. Het was volgens de brouwerij nooit de bedoeling om mensen te kwetsen. Er volgden excuses en het label werd aangepast. De hindoegemeenschap kan zich vinden in het nieuwe etiket. “Wij zijn blij dat de brouwerij het etiket zo heeft aangepast dat er geen rechtstreeks verband meer is tussen Ganesha en de afbeelding”, aldus Martin Gurvich, secretaris-generaal van Hindu Forum Europe. De Ganesha-rel is daarmee van de baan.

Jack’s Precious IPA wordt op 21 juni gelanceerd op fles in Kemzeke. Dan zal ook het nieuwe label worden voorgesteld.

bron: Belga