Transfermolen draait op volle toeren

Marvelous Nakamba in actie met Zimbabwe
AFP / G. Bouys

De Belgische clubs zijn opvallend actief op de transfermarkt. Zo heeft Club Brugge een vervanger beet voor Timmy Simons, terwijl Anderlecht elders een paar overbodige spelers probeert te stallen.

In de zoektocht naar een nieuwe verdedigende middenvelder kwam Club Brugge uit in de Nederlandse Eredivisie, waar het bij Vitesse Marvelous Nakamba wegplukte. Het gaat om een 23-jarige international uit Zimbabwe, die ook in de belangstelling stond van de Turkse topclub Fenerbahçe en Anderlecht.

In een ver verleden liep Nakamba nog stage bij buur Cercle, maar daar kon de toen piepjonge Afrikaan geen contract versieren. De voorbije seizoenen maakte hij indruk bij Vitesse, waar hij zich als nummer zes ontpopte tot een meester in de balrecuperatie. Bijna driehonderd keer heroverde hij het leer vorig seizoen, waarmee Nakamba beter doet dan eender welke andere speler uit de Nederlandse competitie.

Nieuwe Simons

Gisteren streek de middenvelder neer in het Jan Breydelstadion, waar hij na geslaagde medische testen zijn handtekening zette onder een contract voor vier seizoenen. Trainer Ivan Leko rekent op hem als vervanger voor Timmy Simons, die het in zijn laatste seizoen als speler rustiger aan zal doen.

Nakamba is al de zesde zomertransfer voor blauw-zwart, dat eerder al doelman Hubert, verdedigers Mera en Masovic en aanvallers Acolatse en Dennis vastlegde. De Zimbabwaan is van de zes wel de speler die het meeste kans maakt om meteen een basisplaats af te dwingen.

Op overschot

Bij de rivalen uit Anderlecht probeert het bestuur ondertussen een oplossing te vinden voor spelers die op overschot zijn. Zo bereikte paars-wit een akkoord over Stéphane Badji met Kayserispor. De Turkse eersteklasser huurt de Senegalees voor een seizoen. «We hopen dat deze transfer goed is voor de speler en de club», klinkt het.

Stephane Badji verlaat Anderlecht
Belga / V. Lefour

Ook voor Sebastian De Maio hebben de Brusselaars een oplossing gevonden. De Franse verdediger trekt naar Bologna, dat 2 miljoen euro voor hem neertelt. Anderlecht recupereert zo een deel van de 3,3 miljoen euro die het vorig jaar zelf betaalde aan Genoa.