Spaanse fiscus richt pijlen nu ook op Mourinho

José Mourinho komt in opspraak
AFP / S. Andersson

Na Cristiano Ronaldo heeft ook José Mourinho een aanklacht wegens belastingfraude aan zijn broek. De Portugese succescoach is de zoveelste in een lange rij.

Net als zijn landgenoot Ronaldo wordt Mourinho ervan verdacht de Spaanse fiscus te hebben opgelicht tijdens zijn periode bij Real Madrid. ‘The Special One’ zou in 2011 voor 1,6 miljoen euro aan portretrechten hebben achtergehouden, in 2012 ging het volgens het Spaanse gerecht om 1,7 miljoen, samen goed voor 3,3 miljoen euro. Een pak minder dan de 14,7 miljoen die Ronaldo zou hebben verduisterd, maar toch flinke bedragen.

Jorge Mendes

Naast hun nationaliteit hebben de twee nog iets gemeen: ze werken allebei met dezelfde zaakwaarnemer, Jorge Mendes. De Portugees heeft tal van ronkende namen in zijn portefeuille, waarvan er al een heleboel in opspraak zijn gekomen. Bekende voorbeelden zijn Ricardo Carvalho, Angel Di Maria en Radamel Falcao, die er allemaal van beschuldigd worden dat ze tijdens hun periode in Spanje een beroep deden op een ingenieus systeem.

Concreet stonden hun portretrechten op naam van bedrijven op de Maagdeneilanden of in Panama, die het geld kregen van tussenpersonen in Ierland. Ook Mourinho zou van die constructie gebruik hebben gemaakt.

Geen reactie

In tegenstelling tot Ronaldo, die luidkeels zijn onschuld uitroept, heeft Mourinho nog niet gereageerd op de beschuldigingen. Het is nog niet bekend wanneer de 54-jarige trainer van Manchester United voor de rechter moet verschijnen.

En Mendes? Die liet vorige week via een officiële mededeling weten dat hij «zijn klanten geen financieel of legaal advies geeft».