Rectorverkiezing UGent – Tweede stemcyclus gaat van start

Rectorverkiezing UGent - Tweede stemcyclus gaat van start

Aan de Universiteit Gent start maandagochtend een tweede stemcyclus van de recotorverkiezing. Er is nog één kandidatenduo, nadat in de vorige stemcyclus (met vijf stemrondes) geen van de twee kandidatenduo’s aan een tweederdemeerderheid was geraakt. De twee stemcyclus is een verkorte procedure: er kan worden gestemd van maandag 8 uur tot dinsdag 8 uur. Het duo dat nog overschiet, Rik Van de Walle en Mieke Van Herreweghe, haalde tijdens de vorige stemcyclus telkens net geen 60 procent van de vereiste 66,6 procent.
Van de Walle en Van Herreweghe gooiden het eind mei op een akkoord met hun uitdagers Guido Van Huylenbroeck en Sarah De Saeger. Naast een inhoudelijk akkoord, werd ook voorgesteld om het aantal vicerectoren van één naar vijf uit te breiden, waarbij Van Huylenbroek een vicerector zou worden. Maar dat voorstel raakte begin juni niet op de agenda van de raad van bestuur, die de formele vraag aan de Vlaamse regering moest stellen, want voor dergelijke bestuurswijzigingen is een decreetswijziging nodig. De raad van bestuur schoof het voorstel door naar een interne werkgroep die nadenkt over de bestuursstructuur van de UGent.
Vakbond ACOD berekende ondertussen dat een scenario met vijf vicerectoren de UGent jaarlijks één miljoen euro extra zou kosten.
Het is nu uitkijken of enige overblijvende duo dinsdagvoormiddag de vereiste tweederdemeerderheid haalt. Maar er zijn opnieuw vijf (verkorte) stemrondes gepland.
In 1993 duurde het alvast langer dan nu om een vicerector aan te duiden, zo blijkt uit een proces-verbaal van toen. Op een derde stemdag (19 mei 1993) stelde professor Etienne Vermeersch zich plots kandidaat. Maar er waren toen ook nog drie stemrondes nodig vooraleer Vermeersch de tweederdemeerderheid haalde en met 69,01 procent als vicerector verkozen raakte.
Indien het duo Van de Walle/Van Herreweghe opnieuw geen tweederdemeerderheid behaalt, dan bestaat de kans dat er zich een nieuw kandidatenduo aandient. Althans, op sociale media liet professor Herwig Bruneel eind vorige week verstaan dat het duo Patrick De Baets-Karin Raeymaeckers zou klaarstaan.

bron: Belga