Ontplooiing vier NAVO-bataljons op oostflank afgerond

Ontplooiing vier NAVO-bataljons op oostflank afgerond
Ontplooiing vier NAVO-bataljons op oostflank afgerond

De ontplooiing van vier NAVO-bataljons op de oostelijke flank van het bondgenootschap is afgerond. De secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, heeft maandag de troepen van het multinationale bataljon in Letland gegroet, tijdens een officiële inhuldigingsceremonie op de basis Adazi bij Riga. Het is het vierde en laatste bataljon dat de NAVO op de oostflank heeft ingezet, om de militaire aanwezigheid te versterken: de “Enhanced Forward Presence”. Ook Belgische troepen maken deel uit van een van de vier multinationale “battlegroups”. “Vandaag heeft de NAVO zijn belofte van de top in Warschau vorig jaar vervuld. De ontplooiing van de bataljons is compleet”, aldus Stoltenberg. Hij herinnerde ook aan de onvoorwaardelijke steun van de lidstaten voor Artikel 5, dat de collectieve verdediging van de lidstaten inhoudt. “De ontplooiing van de troepen toont de eenheid en solidariteit van de NAVO aan.”

De vier bataljons tellen samen ongeveer 4.000 manschappen. Daar komen er voorlopig geen extra meer bij. “We beschikken over een voldoende aanwezigheid”, zei de secretaris-generaal. Volgens hem zijn de bataljons een duidelijk signaal van de solidariteit van de NAVO.
De Letse president Raimonds Vejonis woonde de ceremonie van maandag bij, net als de Letse en Canadese ministers van Defensie. Canada heeft immers de leiding over het NAVO-bataljon in Letland. Er was ook een optocht van delegaties van de in het bataljon vertegenwoordigde landen: Canada, Spanje, Italië, Albanië, Polen en Slovenië.
“Het gaat om de grootste ontplooiing van Canada en Europa in meer dan een decennium. Het is puur defensief in reactie op de daden van Rusland”, zei de Canadese minister van Defensie, Harjit Sajjan. “Ik beklemtoon dat we bereid blijven tot de dialoog.”

Dinsdag woont Stoltenberg de militaire oefening “Iron Wolf 2017” bij in Litouwen, door het multinationale bataljon dat door Duitsland wordt geleid. België telt een honderdtal soldaten in dat bataljon. Zij zijn gelegerd in Rukla, op 150 kilometer van de grens met Rusland. De Belgen staan er in voor de logistieke steun.

Tijdens een top in het Poolse Warschau in juli heeft de NAVO beslist om de militaire aanwezigheid in Oost-Europa op te voeren. Vier multinationale “battlegroups” zijn nu ontplooid en staan onder leiding van Duitsland in Litouwen, het Verenigd Koninkrijk in Estland, Canada in Letland en de Verenigde Staten in Polen.

Bron: Belga