Is cdH op weg naar de federale regering?

Is cdH op weg naar de federale regering?

Nicolas Bouteca, politicoloog aan de Universiteit Gent, vermoedt dat cdH ook een introductie in de federale regering zoekt. “Dat zou het alleszins makkelijker maken om die Zweedse coalitie voort te zetten na de verkiezingen”, zegt hij. CdH-voorzitter Benoît Lutgen kondigde aan dat zijn partij in de Waalse en Brusselse regeringen een alternatieve meerderheid zoekt met MR, DéFi en Ecolo. Hij laat daarmee coalitiepartner PS in de steek. Nicolas Bouteca acht het onwaarschijnlijk dat die beslissing in een impuls werd genomen, na het partijbureau van PS maandagochtend. “Er zal de afgelopen dagen wel druk onderhandeld zijn met de andere partijen”, zegt hij. “Zo’n sprong waag je als kleine partij niet zonder dat je weet dat je wordt gedekt door een alternatieve meerderheid. Misschien was het ontslag van Armand De Decker (MR) als burgemeester van Ukkel ook wel een voorbode? Mogelijk heeft cdH daarom gevraagd.”

De politicoloog herinnert eraan dat het ooit de bedoeling was om cdH op te nemen in de federale regering. “Maar toen werd in Franstalig België een versnelling geplaatst, waardoor die optie van tafel werd geveegd. Mogelijk raakt cdH nu toch in de federale regering, dat zou het makkelijker maken om te besturen. De federale beslissingen worden dan immers makkelijker doorgetrokken naar de deelstaten.”

In die strategie zou cdH dan regionaal met MR, en mogelijk DéFi, samenwerken. Als Ecolo mee aan boord wordt genomen, wordt een federale introductie gecompliceerder.

bron: Belga