EU verlengt sancties tegen de Krim en Sebastopol met een jaar

De Europese Unie verlengt de sancties tegen de Krim en Sebastopol, die in 2014 door Rusland werden ingelijfd, met een jaar. Dat betekent dat nog minstens tot 23 juni 2018 geen goederen van het schiereiland naar Europa mogen worden geëxporteerd. Ook het verbod op investeringen wordt verlengd. De EU trof in maart 2014 voor het eerst sancties naar aanleiding van de door de internationale gemeenschap niet-erkende annexatie van de Krim en Sebastopol door Rusland en de “opzettelijke destabilisatie” van Oekraïne. De sancties die er gekomen zijn na de illegale inlijving van het Oekraïense schiereiland worden nu verlengd tot juni volgend jaar.

Uit de twee gebieden mogen in Europa geen goederen worden ingevoerd. Investeringen blijven verboden: Europese burgers en bedrijven mogen geen vastgoed kopen op de Krim, er bedrijven financieren of bijbehorende diensten verrichten. Behalve in noodsituaties mogen cruiseschepen er niet aanleggen, terwijl ook de uitvoer van goederen en technologieën naar bedrijven die actief zijn in de transport-, telecom- en energiesectoren verboden blijven.

Parallel met deze ‘beperkende maatregelen’ houdt de EU ook haar economische sancties tegen Rusland in stand. Deze blijven voorlopig van kracht tot en met 31 juli.

bron: Belga