Bijna 20.000 brochures van LEIF-brochure deur uit

door
Belga
Leestijd 2 min.

Vorige week heeft LEIF (LevensEinde InformatieForum) een brochure met "de correcte voorafgaande wilsverklaringen" uitgebracht. De 20.000 exemplaren werden verdeeld via de apothekers in Vlaanderen en Brussel. Maar bijna alle exemplaren zijn de deur uit. Omdat de vraag naar correcte wilsverklaringen hoog blijkt, hoopt professor palliatieve geneeskunde Wim Distelmans om "binnen twee weken" de tweede druk van de brochure te kunnen verdelen. De brochure, die is opgesteld in samenspraak met de federale overheidsdienst Volksgezondheid, de Koning Boudewijnstichting en minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld), kwam tegemoet aan de vraag van veel mensen die op zoek zijn naar goede informatie over de levenseindeproblematiek en willen weten waar ze de nodige wilsverklaringen kunnen vinden. "Er is een wildgroei aan wilsverklaringen op de markt", zegt Distelmans. "Die zijn vaak goedbedoeld maar blijken wettelijk niet in orde."

LEIF stelde vijf wilsverklaringen op: de 'negatieve' wilsverklaring, de wilsverklaring euthanasie, de verklaring over de wijze van teraardebestelling, de verklaring voor orgaandonatie en lichaamsschenking aan de wetenschap. Die werden alle vijf gecontroleerd op hun juridische waarde door juristen van de FOD Volksgezondheid.

De brochure werd verdeeld via de apothekers maar daar zijn ze bijna allemaal de deur uit. "Het is duidelijk dat het leeft. Mensen willen niet meer nodeloos lijden", zegt Distelmans.

De eerste brochure werd gesponsord door Kom op tegen Kanker en de Vlaamse Gemeenschapscommissie in de hoofdstad. LEIF wil ook de tweede druk laten sponsoren, maar Distelmans hoopt om de nieuwe lading brochures toch al "binnen twee weken" opnieuw te kunnen leveren.

bron: Belga