Amnesty International en Vluchtelingenwerk Vlaanderen voeren op Wereldvluchtelingendag actie

Morgen 20 juni is het Wereldvluchtelingendag. Amnesty International voert in België actie voor een humaan vluchtelingenbeleid. In het hele land verspreidt de mensenrechtenorganisatie tienduizenden infobrochures en in Brussel loopt een fototentoonstelling. Vluchtelingenwerk Vlaanderen vraagt met de actie #ProtectionNow aandacht voor de bescherming van vluchtelingen onderweg naar Europa en in Europa. Amnesty International verspreidt een infobrochure die een antwoord wil geven op veel gestelde vragen over vluchtelingen. De brochure vertrekt van tien vaak aangehaalde misvattingen over vluchtelingen en asielzoekers, zet die met cijfers en argumenten recht, en reikt oplossingen aan. “Amnesty hoopt dat haar brochure kan bijdragen aan een menselijke benadering van vluchtelingen door vooroordelen te ontkrachten”, zegt Eva Berghmans, asielexpert van Amnesty International Vlaanderen. Van 7.30 uur tot 9.30 uur wordt de brochure uitgedeeld in de stations van Gent Sint-Pieters, Brugge, Leuven, Antwerpen-Berchem, Mechelen en Brussel (Noord, Centraal, Zuid en Luxemburg).

Samen met het Belgische fotografencollectief Huma heeft AI een fototentoonstelling opgezet. De expo (‘Je suis humain’) toont het leven van migranten en vluchtelingen in Irak, Libië en Jordanië, maar ook in Frankrijk en België. De tentoonstelling loopt van 21 juni tot 21 juli in La Fonderie (Brussels Museum voor Arbeid en Industrie), Ransfortstraat 27 in Molenbeek.

Vluchtelingenwerk Vlaanderen vraagt met de actie #ProtectionNow extra aandacht voor de bescherming van vluchtelingen. De organisatie vraagt iedereen om in zijn/haar gemeente een toren van conserven te bouwen, flyers uit te delen en hun actie te delen op sociale media met #ProtectionNow. “Zo verspreiden ze mee de boodschap dat mensen op de vlucht geen conserven zijn. Stapel ze niet op aan grenzen, schuif ze niet door, dank ze niet af. Behandel mensen op de vlucht menswaardig, bescherm ze, geef ze een toekomst”, aldus woordvoerster Eef Heylighen. Vluchtelingenwerk zelf bouwt aan haar Startpunt in Brussel (Antwerpsesteenweg 34) tussen 13 en 13.30 uur een toren.

Samen met de provincie West-Vlaanderen en het Vlaams Steunpunt voor Cultureel Erfgoed FARO lanceert Vluchtelingenwerk het bordspel ‘This is not a game’, met verhalen van vluchtelingen.

bron: Belga