Amerikaanse mariniers die omkwamen bij botsing voor Japanse kust dood teruggevonden

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Amerikaanse marine heeft de lichamen van de zeven mariniers aangetroffen die omkwamen bij de botsing zaterdag tussen de USS Fitzgerald en een Filipijns containerschip. De Amerikaanse marine wilde zondag het precieze dodental noch de namen van de slachtoffers geven, "uit respect voor de families" die op dat moment nog ingelicht werden. Stilzwijgend erkende ze hun dood wel door het einde van de zoektochten en de ontdekking van "meerdere lichamen" aan te kondigen.

Het militaire schip werd zwaar beschadigd aan de stuurboordzijde, en er stroomde water binnen in de machinekamer, de radiokamer en het slaapgedeelte. "De restanten van de zeven vermiste mariniers werden in de ondergelopen kabines gevonden door duikers", zei de Amerikaanse marine maandag. "Het onderzoek naar het ongeval loopt", klonk het nog. De Amerikaanse marine gaat haar eigen onderzoek voeren, en de Japanse autoriteiten moeten op hun beurt de toestemming vragen aan de VS om Amerikaanse militairen te ondervragen.

De Filipijnse ACX Chrystal raakte slechts licht beschadigd. Volgens de website Marine Traffic, die de koers van schepen in kaart brengt, maakte het schip net voor het ongeval om een nog onduidelijke reden een bocht van 180 graden.

Bron: Belga