Wat hebben de onderhandelaars besproken op de allereerste dag van de brexitgesprekken?

De onderhandelingen over de uitstap van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie zijn gisteren officieel begonnen.
door
Jelle
Leestijd 1 min.

Wat is afgesproken?

Het was op de allereerste vergadering nog niet de bedoeling om grote knopen door te hakken. Wel werd de manier waarop gewerkt zal worden op papier gezet. De onderhandelaars zullen elke maand een week samenzitten. Ze hebben voorlopig vijf rondes gepland, van juni tot oktober. Zo'n cyclus van een week bestaat uit werkgroepen en een plenaire sessie.

Waarover gaan de werkgroepen?

Er zijn drie werkgroepen. Een eerste behandelt de financiële regeling, een andere gaat over de rechten van Europese en Britse burgers, en nog een derde werkgroep regelt de overige zaken. Daarnaast is er een dialoog opgestart over Ierland en Noord-Ierland. Een brexit zou immers kunnen betekenen dat de grens tussen beide streken gesloten wordt, wat voor veel Noord-Ieren niet door de beugel kan.

Wanneer willen ze landen?

De bedoeling is om in november 2018 een akkoord te sluiten. Op die manier kan het op 29 maart 2019 tot een ordelijke brexit komen. Die datum valt immers exact twee jaar nadat premier Theresa May artikel 50 van het EU-verdrag activeerde en de brexit in gang zette. In dat veelbesproken artikel staat dat de onderhandelingen slechts twee jaar kunnen duren.