Hitte treft vooral bloemkool en spinazie

Bloemkolen
AFP / D. Meyer

Door de aanhoudende hitte zijn onze groenten in gevaar. Vooral bloemkool, wortelen en spinazie hebben het moeilijk. Toch is het nog te vroeg om te spreken van een landbouwramp, stelt de Boerenbond.

Het is puffen en zweten, en dat valt zeker ook de landbouwers in ons land zwaar. Vooral in de Westhoek zijn de problemen het grootst. Daar mogen boeren geen water meer oppompen om hun platen te besproeien. Die beslissing nam gouverneur Carl Decaluwé omdat er een schaarste dreigt.

“Vooral bloemkool, wortelen, spinazie en vroege aardappelen hebben nu nood aan water”, vertelt Anne-Marie Vangeenberghe, woordvoerster van landbouworganisatie Boerenbond. Het is echter nog niet voor alle teelten in alle regio’s dramatisch. Als het volgende week regent, kan het onder meer voor maïs en gras nog in orde komen. Boerenbond roept de landbouwers in elk geval op om zorgzaam om te gaan met water.

Hittegolf

Het is dus wachten op regen, maar voorlopig ziet het er niet naar uit dat er snel iets uit de lucht zal vallen, integendeel. Het KMI verwacht deze week een hittegolf. Daarvan is sprake als het 5 opeenvolgende dagen minstens 25 graden is, waarvan 3 boven de 30 graden. Donderdag is er wel kans op onweer. Het KMI noemt de situatie erg zorgwekkend. “Echte beterschap zit er niet meteen aan te komen”, zegt klimatoloog Pascal Mormal.

Prijsverhoging

De consument hoeft zich nog geen zorgen te maken, prijsverhogingen zitten er nog niet meteen aan te komen. “Voor diepvriesgroenten wordt meestal met contracten gewerkt waarbij prijsafspraken op voorhand gemaakt worden”, zegt Vangeenberghe. Dat zou anders zijn mochten de boeren hun kosten kunnen doorrekenen.