Dode en tien gewonden na aanrijding aan Londense moskee

Dode en tien gewonden na aanrijding aan Londense moskee
AFP / D. Leal-Olivas

Nadat in Finsbury Park, in het noorden van Londen, een bestelwagen is ingereden op voetgangers in de buurt van een moskee, is een dode gevallen en zijn tien mensen gewond geraakt. Dat meldt de Metropolitan Police.

Het onderzoek is overgedragen aan de antiterreureenheid van de politie. “Een man werd ter plaatse doodverklaard, de agenten verwittigen momenteel zijn familie”, aldus de politie. “Acht mensen werden naar het ziekenhuis gebracht, twee anderen werden ter plaatse verzorgd voor lichte verwondingen.”

De politie behandelt het incident aan een moskee in de Noord-Londense wijk Finsbury Park als een “mogelijke terreuraanval”. Dat heeft de Britse premier Theresa May gezegd.

De bestuurder, een man van 48, werd tegengehouden door de menigte, en werd opgepakt. Hij werd uit voorzorg naar het ziekenhuis gebracht, en zal gearresteerd worden van zodra hij daar ontslagen wordt. Hij zal ook onderzocht worden voor mentale problemen.

Volgens de Britse Moslimraad is de wagen opzettelijk ingereden op de gelovigen, en deed de bestuurder dat uit islamofobie. De Raad vraagt aan de autoriteiten om de veiligheidsmaatregelen aan de moskeeën op te drijven.

De politie heeft extra manschappen ingezet om de burgers te beschermen, in het bijzonder zij die deelnemen aan de ramadan.

bron: Belga