Helft monowheelers rijdt zonder verzekering

Helft monowheelers rijdt zonder verzekering
Belga / T. Roge

Een op de twee gebruikers van hoverboards en monowheels is niet op de hoogte van de verzekeringsplicht voor de toestellen. Federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) wil via een werkgroep regels over het gebruik van de vervoersmiddelen opstellen.

Gewoon stappen of op een fiets kruipen is allang passé. Techkids bewegen zich dezer dagen voort op hoverboards, monowheels, segways en elektrische steps. Maar wat velen niet weten is dat je voor die ‘voortbewegingstoestellen’ een verzekering moet afsluiten, blijkt uit een enquête van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV).

Samen met AG Insurance bevroeg de organisatie drie doelgroepen: regelmatige gebruikers, nieuwe gebruikers en andere weggebruikers. De helft van de eigenaars van zo’n toestel beschikte niet over een verzekering, terwijl ongeveer een derde wel al eens kleine verwondingen opliep bij een val.

Aansprakelijkheid van auto

Te weinig gebruikers beseffen dat de wetgever elektrische voortbewegingstoestellen beschouwt als motorrijtuigen, stelt Lode Descamps van AG Insurance. Als de gebruiker er minder dan 18 kilometer per uur mee rijdt, heeft hij dus een familiale verzekering nodig, althans bij de meeste grote verzekeringsmaatschappijen. Rijdt hij sneller – en dat is mogelijk met de toestellen – is een burgerlijke aansprakelijkheid (BA) auto nodig.

Een op de vijf gebruikers zegt een zo’n verzekering afgesloten te hebben. “Maar we vermoeden dat dit een overschatting is, want mensen zijn niet op de hoogte van de verplichting”, zegt Descamps.

Mobiliteitsminister Bellot kondigde een werkgroep aan die zich onder meer zal buigen over een aanpassing van de wegcode in functie van de voortbewegingstoestellen. Nog dit jaar verwacht hij daarvan resultaat.