Vluchtelingencrisis – Duizenden mensen op straat in Madrid voor de opvang van meer vluchtelingen

Vluchtelingencrisis - Duizenden mensen op straat in Madrid voor de opvang van meer vluchtelingen
Vluchtelingencrisis - Duizenden mensen op straat in Madrid voor de opvang van meer vluchtelingen

In de Spaanse hoofdstad Madrid zijn zaterdag duizenden mensen op straat gekomen om aan de regering te eisen om haar engagement na te komen tegenover de Europese Unie om meer dan 17.000 vluchtelingen op te vangen. De manifestanten riepen slogans als “geen enkele mens is illegaal”, en sommigen hadden borden bij met opschriften zoals “bruggen, geen muren” en “geen excuses meer, de barrières moeten verdwijnen”.
De manifestatie werd georganiseerd door verschillende ngo’s, waaronder Amnesty International, naar aanleiding van de Werelddag voor de vluchtelingen op 20 juni. “Spanje doet absoluut niet wat het zou moeten doen. Het is schaamtelijk, voor Spanje en voor Europa”, aldus een van de manifestanten.
Het land heeft tot nu toe nog maar iets meer dan 1.300 vluchtelingen opgevangen, terwijl het land zich had geëngageerd om er 17.300 op te vangen, aldus Amnesty.
De Europese Unie was in 2015 akkoord gegaan om 160.000 vluchtelingen die in Griekenland en Italië arriveerden te “herlokaliseren” naar andere lidstaten. Tot vandaag heeft het programma echter maar geleid tot de herlokalisering van 20.000 personen.

Bron: Belga