Minister Weyts wil frietcultuur behoeden voor Europese Commissie

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het "overdreven gezondheidsstreven" van de Europese Commissie brengt onze traditionele frietcultuur in gevaar. Vlaams minister Ben Weyts heeft daarom een schrijven gericht aan de bevoegde Europees commissaris, om de traditionele manier van frietbakken te vrijwaren. Aanleiding van zijn bezorgdheid is het voornemen van Europa om acrylamide in ons voedsel terug te dringen, een chemische stof die vrijkomt bij verwarming van onder meer aardappelen. Europa wil daarom bepaalde regels opleggen bij het bereiden van voedsel. Zo zouden aardappelen eerst moeten worden geblancheerd.

Maar, aldus de minister van Toerisme, dat is in strijd met onze frietcutuur. Daarbij worden frieten traditioneel twee maal afgebakken. "Die frietcultuur willen we vrijwaren", dixit Weyts, die daarom Europees commissaris Vytenis Andriukaitis, bevoegd voor gezondheid en voedselveiligheid, een brief schreef. "Het zou zonde zijn als de Europese Unie deze hemelse culinaire traditie zou verbieden", aldus Weyts in zijn brief over het voornemen om het blancheren van aardappelen in de toekomst te verplichten.

Met hun "gezondheidsfetisjisme" staat Europa ver van de dagelijkse realiteit, aldus nog Weyts over de plannen van de Europese Commissie.

bron: Belga