Macron heeft volgens prognoses absolute meerderheid binnen in Franse parlement

Macron heeft volgens prognoses absolute meerderheid binnen in Franse parlement

De presidentiële partij La République en Marche! en haar bondgenoot MoDem hebben na de tweede ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk een absolute meerderheid in de Nationale Assemblée, zo blijkt zondagavond uit prognoses. Het bondgenootschap rond president Emmanuel Macron zou goed zijn voor 355 tot 425 zetels in het parlement dat 577 zetels telt, aldus afzonderlijke prognoses van Kantar Public-onepoint, IPSOS-Sopra Steria en Elabe. Kantar Public-onepoint en Ipsos geven de LREM en Modem 355 tot 360 zetels, Elabe 395 tot 425 stuks.
Als grootste oppositiepartij zijn Les Républicains/UDI (Union des démocrates et indépendants) goed voor 95 tot 133 zetels.
Het bondgenootschap van de Parti socialiste (PS) met PRG (Parti radical de gauche) behaalt tussen de 27 en 49 zetels. Na de afgang van zijn partij – bij de verkiezingen in 2012 behaalde zij nog een meerderheid – neemt eerste secretaris van de PS Jean Christophe Cambadélis ontslag. “Links moet een nieuwe cyclus beginnen”, zei hij.
Het extreemlinkse La France Insoumise zou uitkomen op 10 tot 30 zetels.
Het extreemrechtse Front National behaalt 4 tot 8 zetels, onvoldoende om een fractie te vormen. De leider van het FN, Marine Le Pen, is verkozen. Dat is voor het eerst in haar bolwerk Hénin-Beaumont in het noordelijke Pas-de-Calais.
Nog volgens prognoses beliep de participatie aan de stembusgang zowat 43 procent, een nieuw laagterecord.

bron: Belga