EK basket 2017 (v) - Belgian Cats spelen morgen tegen Letland voor plaats in kwartfinales

door
Belga
Leestijd 2 min.

Na twee zeges in hun eerste twee partijen zitten de Belgian Cats boordevol vertrouwen om morgen in hun derde duel tegen Letland een rechtstreekse plek in de kwartfinales af te dwingen. Bij een zege gaan de Belgische vrouwen rechtstreeks naar de kwartfinales. Bij een nederlaag wacht, als tweede of derde in de poule, nog een barragewedstrijd op de top acht te bereiken. "Als je kan winnen van Montenegro en Rusland, kan je dat ook tegen Letland", opende bondscoach Philip Mestdagh vol vertrouwen. "We hebben nu al twee keer gewonnen, maar er staat nog niets vast. We kunnen de groep nog winnen, maar ook nog derde worden. De openingsfase in de partij tegen Letland wordt, net als in de twee voorgaande matchen, cruciaal. Als je een voorsprong kan nemen, verplicht je het andere team tot achtervolgen. Dat is mentaal zwaar, maar fysiek ook. Het kost energie en die heb je nog nodig in het slot van de partij."

Tegen Montenegro (12) en Rusland (19) namen de Cats telkens een voorsprong van meer dan tien punten in de openingsfase. De tegenstander kwam vervolgens beter in de partij, maar zowel tegen Montenegro als tegen Rusland konden de Belgische vrouwen de zege over de streep trekken.

"Letland speelt helemaal anders dan Rusland", vervolgde Mestdagh. "De speelsters zijn kleiner, maar beweeglijker en enthousiaster. Dat maakt het voor ons moeilijker hen te verdedigen."

De Belgian Cats wonnen hun eerste twee partijen op het EK in Praag, vrijdag met 66-64 tegen Montenegro en gisteren met 76-75, na één verlenging, tegen Rusland. Letland werd vrijdag verslagen door Rusland (59-71), maar won gisteren wel van Montenegro (76-55).

De winnaar van de groep kwalificeert zich rechtstreeks voor de kwartfinales. Nummers twee en drie spelen een barragewedstrijd om de top acht te bereiken. De laatste in de poule is uitgeschakeld.

bron: Belga