Dierentuin Arnhem opent begin juli grootste overdekte mangrove ter wereld

Dierentuin Burgers’ Zoo in Arnhem opent begin juli de naar eigen zeggen grootste overdekte mangrove ter wereld. Het project is geïnspireerd op de mangroves aan de kust van Belize in Centraal-Amerika. Burgers’ Zoo beschermt dit natuurgebied al 28 jaar, samen met een vlinderpark uit Zwitserland. “Mangroves dreigen te verdwijnen om plaats te maken voor woningbouw en garnalenteelt”, zegt Bas Lukkenaar van de Arnhemse dierentuin. “Mangroves komen alleen voor aan tropische kusten langs de evenaar. Het is een heel bijzonder ecosysteem met eb en vloed, brandende zon, brak en zout water en soorten die zich aan die barre omstandigheden hebben aangepast. Er zijn bijvoorbeeld 380.000 plantensoorten ter wereld, maar slechts 110 soorten overleven in een mangrove.” Er zijn volgens hem niet veel dierentuinen met een nagebouwde mangrove, omdat het een heel ingewikkeld systeem is.

De Arnhemse mangrove beslaat 3.000 vierkante meter en ligt onder een koepel van 16 meter hoog. In het oceaanbos leven zeekoeien, wenkkrabben, vissen, kwallen, vogels en honderden vlinders. “We laten de mangrove langzaam groeien”, legt Lukkenaar uit. “Het gebied wordt elk jaar mooier. Als de planten een beetje groter zijn, laten we leguanen los. Later volgen andere reptielen. Het is voor ons ook een beetje pionieren. We moeten ontdekken hoe het eigenlijk ondoordringbare woud en het leven daarin zich gaat gedragen.”

De overkapte mangrove is duurzaam en energiezuinig gebouwd en voorziet zoveel mogelijk zelf in koeling en verwarming. De miljoen liter water in het zeekoeienbassin wordt in huis gefilterd. Het project heeft ongeveer 5 miljoen euro gekost.

Bron: Belga