Ronde van Zwitserland - Peter Sagan snelt naar tweede ritzege

door
Belga
Leestijd 2 min.

Peter Sagan (BORA - hansgrohe) heeft zaterdag de achtste rit in de Ronde van Zwitserland (WorldTour) op zijn naam geschreven. Na een criterium van honderd kilometer bleef de 27-jarige Slovaak in de sprint de Italianen Sacha Modolo en Matteo Trentin voor. De 30-jarige Sloveen Simon Spilak (Katusha Alpecin) blijft leider. Hij heeft 52 seconden voor op de Italiaan Damiano Caruso en 1:05 op de Nederlander Steven Kruijswijk.

Na een zware passage door de Zwitserse bergen stond een korte rit met start en aankomst in Schaffhausen op het programma. Acht rondjes, van 12,5 kilometer, met telkens de Côte de Herblingen, een colletje van derde categorie. De obligate vlucht van de dag kwam op naam van vier renners: Jaco Venter, Lasse Norman Hansen, Nick van der Lijke en Jelle Wallays van Lotto Soudal. Het peloton gunde hen maximaal 2:15 voorsprong, de vluchters waren vogels voor de kat. Toen de bonus van het kwartet naar drie kwart minuut was geslonken besloot Gianluca Brambilla van Quick Step-Floors zijn kans te gaan. Het inspireerde het peloton om eveneens een tandje bij te steken en net voor het ingaan van de laatste ronde volgde een hergroepering. Op de laatste beklimming van de Côte de Herblingen versnelde Michael Matthews. Meteen sprongen Greg Van Avermaet, Tim Wellens en nog enkele anderen op zijn wiel. Een select groepje, zonder Sagan, nam een kleine voorsprong, maar bleek niet opgewassen tegen de snelheid van het peloton, dat op het vlakke terrein in het voordeel was. Ook Fabio Felline wilde nog op de verrassing spelen, maar zonder succes.

Met een uitgedund peloton ging het richting finish. Philippe Gilbert voerde een sterk nummertje op en sleurde lange tijd op kop van een treintje van vier renners van Quick-Step Floors, in dienst van snelle man Matteo Trentin, maar tegen de kracht van Sagan in de sprint bleek niemand opgewassen. De Slovaak boekte zijn zesde seizoenszege. In Zwitserland won de wereldkampioen woensdag ook al de vijfde etappe en zit hij in zijn carrière al aan het recordaantal van vijftien zeges.

Zondag sluit een individuele tijdrit van 28,6 kilometer - opnieuw in Schaffhausen - de 81e editie van de Ronde van Zwitserland af.

.

bron: Belga