Regering heeft einde gemaakt aan besparingen bij Defensie

Regering heeft einde gemaakt aan besparingen bij Defensie

De regering heeft beslist om een einde te maken aan de besparingen bij Defensie, wat een van de engagementen was die de NAVO-landen die minder dan 2 procent van hun bruto binnenlands product uitgeven aan hun leger, in 2014 hebben opgenomen. Dat meldt minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) zaterdag, nadat hij in een interview met Het Nieuwsblad had opgeroepen tot meer geld voor Defensie. Het nieuws wordt bevestigd door een bron binnen de regering. “Samen met de beslissing om de missie van de F-16’s in de strijd tegen terreurgroep Islamitische Staat en de financiering ervan – geschat op 17,2 miljoen euro – te verlengen, heeft de regering beslist om het budget van Defensie vast te leggen op hetzelfde niveau als in 2016”, aldus Vandeput aan Belga.
“Dat betekent per definitie dat de besparingen worden stopgezet” waarmee het ministerie van Defensie jarenlang te kampen had en die bij het begin van de legislatuur in 2014 werden bevestigd. Nochtans waren de 28 lidstaten van de NAVO kort daarvoor het engagement aangegaan om een einde te maken aan de erosie van de militairen budgetten en de uitgaven op tien jaar tijd te doen stijgen tot 2 procent van het bbp.
De minister weigert cijfers te geven, en bevestigt ook het cijfer van 51 miljoen extra budget waarover Het Nieuwsblad berichtte niet.
Een bron binnen de regering meldt echter dat tijdens de elektronische ministerraad van vrijdag 56 miljoen extra werd toegekend om “de perimeter van de uitgaven van Defensie te verbreden”.

bron: Belga