Politieke onrust Congo – Europese sancties brengen samenwerking niet in gevaar

De Europese sancties tegen negen Congolezen brengen de samenwerking tussen de Europese Unie en Congo niet in gevaar. Dat heeft de Europese ambassadeur in Kinshasa, de Belg Bart Ouvry, gezegd, meldt Radio Okapi. De Europese Unie trof eind mei sancties tegen negen Congolezen die verantwoordelijk worden geacht voor ernstige mensenrechtenschendingen in hun land. Het gaat onder anderen om vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Ramazani Shadari.
Als reactie daarop liet Kinshasa weten dat Ouvry en negen andere mensen uitwijzing boven het hoofd hangt. De tien, onder wie zeven Belgen, kunnen voorwerp worden van sancties vanwege Kinshasa. Zo stelt een informele werkgroep onder meer voor Belgisch minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders geen visum meer te verlenen en zijn tegoeden te bevriezen. Hetzelfde geldt voor politici als Marie Arena, Cecile Kyenge, Karl Vanlouwe en Peter Luyckx.
“Ik kan verzekeren dat de sancties tegen de negen Congolezen de samenwerking niet in gevaar brengen”, benadrukte Ouvry. “We zetten onze samenwerking gewoon voort, voor een lange periode.”

bron: Belga