Politici en wereldleiders reageren op overlijden Helmut Kohl

Politici en wereldleiders reageren op overlijden Helmut Kohl
Politici en wereldleiders reageren op overlijden Helmut Kohl

Uit heel de wereld hebben politici en wereldleiders gereageerd op het overlijden van Helmut Kohl, de kanselier van de eenheid, de staatsman die Europa verder bijeenbracht. “Helmut Kohl heeft ook mijn leven ingrijpend veranderd”, reageerde de Duitse bondskanselier Angela Merkel vanuit Rome, waar ze paus Franciscus heeft ontmoet. “Hij blijft in mijn herinneringen als grote Europeaan, als de bondskanselier van het verenigd Duitsland en een groot staatshoofd.”

Donald Trump, die aanvankelijk in alle talen zweeg over het overlijden van Kohl, prees hem “als de vader van de eenmaking van Duitsland en een advocaat van Europa”. Volgens de Amerikaanse president was Kohl “een vriend en bondgenoot van de Verenigde Staten”. “De wereld heeft zeker profijt gehad van zijn visie en inspanningen. Zijn nalatenschap blijft voortbestaan.”

Ook Emmanuel Macron prees Kohl als “een groot Europeaan”. “Hij was de architect van het verenigde Duitsland en van de Duits-Franse vriendschap”, aldus de Franse president.

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, António Guterres, reageerde “zeer aangedaan”. “Ik verlies een persoonlijke vriend.”

De gewezen Amerikaanse president George HW Bush en Bill Clinton noemen Kohl “de grootste Europese leider van de tweede helft van de 20ste eeuw”.

Ook Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, beschouwde Kohl als “een vriend”. “Zonder hem bestond de euro niet.”

De spelers van het Duitse voetbalelftal willen zwarte rouwbanden dragen bij de eerste wedstrijd van de Mannschaft op de Confederations Cup komende maandag in Rusland. De FIFA moet daarvoor nog toestemming geven.

Bron: Belga