Nieuw-Zeelanders claimen wereldrecord "grootste haka"

door
Belga
Leestijd 1 min.

Meer dan 7.770 Nieuw-Zeelanders hebben zaterdag de haka uitgevoerd, een traditionele oorlogsdans van de Maori. Ze wilden zo het wereldrecord voor de grootste haka weer in handen krijgen. Het was hen in 2014 afgesnoept door een groep Franse autoverkopers. De haka is vooral bekend van de "All Blacks", het Nieuw-Zeelandse rugbyteam. De dans werd traditioneel uitgevoerd op het slagveld om de trots en de sterkte van de stam te tonen.

De wereldrecordpoging moet nog worden erkend, maar de Nieuw-Zeelanders zijn ervan overtuigd dat hun poging geslaagd is. Momenteel hebben de Fransen het in handen, met 4.028 deelnemers.

"De Fransen hebben ons twee keer verslagen tijdens de wereldbeker rugby. Ze hebben onze Rainbow Warrior opgeblazen (een Greenpeace-boot die in 1985 door de Franse geheime dienst werd opgeblazen, red.)", zei een schooldirecteur van de stad Rotorua op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland aan lokale media. "Het is tijd om onze haka terug te pakken. Het is tijd voor 'utu' (wraak, red.)"

Vorig jaar al probeerden 6.200 schoolkinderen op het Noordereiland het record te breken, maar dat was geen officiële poging.

Bron: Belga