"Ervaring loont om succesvol bedrijf te runnen"

door
Belga
Leestijd 1 min.

Ondernemers tussen 46 en 50 jaar scoren met hun ondernemingen opvallend betere resultaten dan ondernemers uit andere leeftijdscategorieën. Ondernemers tussen 18 en 25 jaar oud scoren het slechtst. "Ervaring loont", concludeert het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) zaterdag. NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws vindt de bevindingen uit een analyse van 1.289 ondernemingen "niet onlogisch". Jongere ondernemers hebben immers minder ervaring en "ondernemen is vaak een proces van vallen en opstaan".

De eerste vijf jaren van een onderneming zijn meestal de moeilijkste: bijna een derde overleeft die periode niet. "Maar daarna is men gelanceerd en vaak voor lang", aldus het NSZ. "Het is dan ook niet verwonderlijk dat de piekjaren als ondernemer er dan aankomen vanaf 45 jaar."

Uit de analyse blijkt nog dat de automotive sector, de financiële sector, engineering, de metaalnijverheid en de transportsector beter scoren, terwijl ondernemingen uit de horeca, de reclamesector, de sector in bouwmaterialen, ICT en handel zwakker presteren dan in andere sectoren.

De analyse werd uitgevoerd door Boost2Success, een project van NSZ, HR-dienstengroep Securex, kredietverzekeraar Atradius, de boekhoudersvereniging KVABB en het bedrijfsadviesbureau Multiple Choice, met de ondersteuning van de bank BNP Paribas Fortis.

bron: Belga