EK basket (v) - Bondscoaches loven perfecte matchbegin van Belgian Cats

door
Belga
Leestijd 2 min.

België heeft zaterdag op het EK basketbal voor vrouwen in het Tsjechische Praag voor een enorme stunt gezorgd door podiumkandidaat Rusland na verlengingen met 75-76 te verslaan. Bondscoach Philip Mestdagh was in de wolken met de tweede overwinning in evenveel wedstrijden. "Ik ben niet alleen trots omwille van de zege, maar ook omwille van de manier waarop", zei Mestdagh, vader van Belgian Cats Hanne en Kim Mestdagh. "We begonnen uitstekend aan de wedstrijd. We wisten dat Rusland sterk is onder de korf en defensieve kwaliteiten heeft. Ik koos ervoor Antonia Delaere te laten starten, zodat ze kon verdedigen op topspeelster Prince. Dat heeft ze goed gedaan. Op het vlak van rebounds werden we overklast, maar de efficiëntie in het begin van de partij was ongelooflijk. We hebben Rusland op snelheid gepakt en sloegen zo een kloof van bijna 20 punten. We moesten dan toch een verlenging afwerken, maar gelukkig heeft Ann Wauters ons met haar ervaring door die laatste vijf minuten geholpen."

Ook de Russische bondscoach Alexander Vasin was verrast door de verschroeiende start van de Belgen. "We waren voortdurend op achtervolgen aangewezen. We slaagden er niet in veel te scoren, maar dat is onze fout. De Belgische defensie was niet zo stevig, wij hebben gewoon niet gedaan wat we moesten doen", reageerde Vasin.

Topschutter Emma Meesseman (23 punten) geloofde in een zege tegen de Russinnen. "Ik was er zeker van dat we konden winnen. De hele groep stond erachter, maar de buitenwereld geloofde er niet in", aldus Meesseman. "Rusland heeft veel talent, maar België zeker en vast ook. We speelden de perfecte match. We moeten wel nog leren dat een wedstrijd duurt tot het laatste fluitsignaal, zelfs al heb je een riante voorsprong. Rusland is in de tweede helft teruggekeerd, maar ons matchbegin was fantastisch. Dat was de sleutel voor deze wedstrijd. Zelfs toen Rusland terugkeerde, hebben we niet gepanikeerd. Tijdens de verlenging zijn we kalm gebleven."

Ook voor Julie Vanloo gaf het matchbegin van de Belgian Cats de doorslag. "Net zoals Montenegro vrijdag, holde Rusland meteen achter de feiten aan. Dat kostte hen veel energie. Wij daarentegen kregen steeds meer vertrouwen. We moeten nu nog leren de voorsprong vast te houden", zei de 24-jarige spelverdeelster. "Het begin was dan wel geweldig, de wedstrijd op zich niet. Ik had liever met 20 punten verschil gewonnen en een rustiger slot gehad. Maar op een EK moet je knokken voor elke overwinning. Nu moeten we doorzetten. We willen zo ver mogelijk doorstoten. Maandag moeten we winnen tegen Letland."

De Belgian Cats, die voor het eerst in 10 jaar opnieuw meedoen op het Europees toneel, staan na twee zeges in evenveel groepswedstrijden bovenaan in poule D. De groepswinnaar plaatst zich rechtstreeks voor de kwartfinales, de nummers twee en drie spalen barrages.

.

bron: Belga