Charles Michel in Canada – Bezoek van Michel aan Canada is afgelopen

Charles Michel in Canada - Bezoek van Michel aan Canada is afgelopen
Charles Michel in Canada - Bezoek van Michel aan Canada is afgelopen

Premier Charles Michel heeft vrijdag zijn bezoek aan Canada afgerond met een bijeenkomst met zijn Canadese homoloog Justin Trudeau in de hoofdstad Ottawa. Zaterdag keert de eerste minister terug naar Brussel. De premier kwam woensdag aan in Montréal voor een driedaags bezoek. Hij ontmoette er verantwoordelijken van verschillende economische actoren, zoals Automatic Systems of de haven van Montreal. Hij nam ook deel aan een receptie met leden van de Belgische gemeenschap.
Tijdens het bezoek van de premier kwam het vrijhandelsakkoord tussen Canada en de Europese Unie CETA regelmatig aan bod. Het akkoord, dat in een impasse verkeerde na het mislukken van de onderhandelingen met Wallonië, zou op 1 juli voorlopig in werking moeten treden.
Vrijdag bracht premier Michel de dag door in Ottawa, de hoofdstad van het 35 miljoen inwoners tellende land. Daar had hij een ontmoeting met de gouverneur-generaal van Canada David Johnston en later met premier Trudeau. De twee eerste ministers, die dezelfde ambities hebben rond vrede, veiligheid en ontwikkeling, hebben hun wil bevestigd om samen het hoofd te bieden tegen de protectionistische tendensen overal ter wereld. De ontmoeting tussen de twee premiers vond plaats in het parlement van Ottawa, waar zeer strenge maatregelen gelden sinds de schietpartij in de gebouwen van 22 oktober 2014.
Het was 23 jaar geleden dat een Belgische premier nog een officieel bezoek deed aan Canada, een land waarmee België al sinds 75 diplomatieke betrekkingen onderhoudt.
Michel reist zaterdag terug naar België. Maandag wordt hij verwacht in Warschau voor de top Benelux-Visegradlanden (Hongarije, Polen, Tsjechië en Slovakije).

Bron: Belga