Bijna helft van tandartsen rekenen aan wat ze willen

Vier op de tien Belgische tandartsen respecteren de tarieven die zijn afgesproken met ziekenfondsen en overheid niet langer. Ze vinden die te laag en vragen liever wat ze zelf willen. In Vlaanderen gaat het zelfs om bijna de helft, zo schrijven Het Nieuwsblad, De Standaard, Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg zaterdag. Om de twee jaar sluiten tandartsen en ziekenfondsen een akkoord over de tarieven voor het vullen van gaatjes of plaatsen van prothesen. De vaste tarieven maken dat patiënten weten waar ze aan toe zijn. Te hoge facturen zorgen er ook voor dat mensen een bezoek aan de tandarts uitstellen, en dus hun gebit verwaarlozen.
Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) deed daarom eerder dit jaar “substantiële inspanningen” om alsnog een akkoord uit de brand te slepen voor 2017 en 2018. Maar dat lukte pas in april. In de eerste maanden van dit jaar konden tandartsen dus sowieso vragen wat ze zelf wilden. Ook nu er wel vaste tarieven zijn, blijft een aanzienlijk deel dat doen. Akkoord na akkoord treden minder individuele tandartsen toe.
“Ik begrijp collega’s die supplementen aanrekenen”, zegt Yann Van Hoecke van beroepsvereniging VBT. “Terwijl ons materiaal steeds duurder wordt, stijgen onze erelonen amper of niet.”

bron: Belga