Rusland houdt generale repetitie voor het WK

Wie dacht dat alle voetbalprijzen dit seizoen al zijn uitgedeeld, heeft het mis. Op de Confederations Cup in Rusland kijken de beste landenteams elkaar in de ogen.

De meest indrukwekkende deelnemer aan het vierjaarlijkse FIFA-tornooi is zonder twijfel Duitsland. Het team van Joachim Löw lijkt als regerend wereldkampioen de topfavoriet voor de eindzege, al zal het dan wel met een B-ploeg moeten gebeuren. Na een slopend seizoen laten toppers als Toni Kroos en Mesut Özil de eer aan mindere goden als Diego Demme en Amin Younes.

Sterkste team

Uitdagers van Duitsland zijn de kampioenen van de zes continentale voetbalbonden. Om te beginnen is er Portugal, dat als kampioen van Europa wel zijn sterkste team de wei instuurt. Met een eergierige aanvoerder als Cristiano Ronaldo (foto) zullen de Portugezen wellicht een aardig woordje meepraten.

Verder zijn er Mexico (als kampioen van Noord- en Centraal-Amerika), het Kameroen van onze landgenoot Hugo Broos (Afrika), Nieuw-Zeeland (Oceanië), Chili (winnaar van de Copa America) en Australië (Asia Cup). Tot slot is er ook nog Rusland, dat volgend jaar het wereldkampioenschap organiseert en met de Confederations Cup een generale repetitie houdt.

Tornooivloek

In welke mate de deelnemers erop zijn gebrand om het tornooi te winnen, valt af te wachten. Behalve het feit dat de Confederations Cup niet het aanzien van andere grote tornooien geniet, is er ook nog de fameuze vloek. Nog nooit wist een eindwinnaar het jaar nadien ook het WK naar zijn hand te zetten.

Wat er ook van zij, gastland Rusland mag zaterdag om 17 uur de debatten openen tegen Nieuw-Zeeland. De finale staat op zondag 2 juli gepland in het nagelnieuwe stadion van Zenit-Sint-Petersburg.