Bekijk België door een andere bril dankzij een van deze zes originele uitstapjes

In het leven hoef je niet altijd hoger te mikken of verder te vliegen: soms ligt de perfecte reisbestemming gewoon vlakbij de deur. Deze uitstapjes forceren je om die teerbeminde comfortzone te verlaten en je eigen omgeving eens van een andere kant te bekijken.

1. Vanop een ezel

Vanop een ezel Onthaasten is helemaal hip en niet eens zo moeilijk. Tenminste, als het van de natuurboerderij Bolhuis afhangt. Zij organiseren een- of meerdaagse ezeltrektochten dwars door de prachtige velden van het Merodegebied. ’s Avonds kom je verder tot rust bij het kampvuur, de rest van de nacht breng je door in een tipi. Over het vervoer van je bagage of de opbouw van je slaapplaats hoef je je gelukkig niet te bekommeren: dat regelt de organisatie in jouw plaats. Deze stadsdetox sluit je af met een bezoek aan de Kempense koeien en Ardense voskopschapen die rondhuppelen op deze biologische boerderij.

Groepen van minimum twee tot maximaal vijftien personen zijn welkom. Meer info via www.bolhuis.be

2. Vanop het water

Romantische nachtraven die al de klassieke etentjes stilaan beu raken, kunnen hun horizon verruimen met een nachtelijk kanotochtje op de Dijle. Vertrekken doe je vanuit de Kruidtuin in het centrum van Mechelen, waarna je eropuit trekt voor een twee uur durende vaart doorheen de stad. Al dat peddelen wordt niet alleen beloond met een unieke blik op de stad, maar ook met een glaasje bubbels en hapjes bij aankomst.

Dit is mogelijk vanaf 45 euro per persoon. Meer info via urbanescape.be

3. Vanuit de hoogte 

Wandelen een bejaardensport? Think again! Deze ladderwandeling, of les échelles 84, is slechts vijf kilometer lang, maar staat desondanks toch garant voor drie uur afzien. Via een reeks ladders daal je eerst af richting het water, om vervolgens opnieuw omhoog te klimmen en te genieten van het prachtige uitzicht op de Semoisvallei. Een goede raad? Begin niet aan dit avontuur als je niet over een uitstekende conditie beschikt. De paden zijn immers te smal voor takelwagens.

Meer info viahttps routeyou.com

4. Vanuit een boomhut 

Doe-het-zelf-luxe is het nieuwe backpacken vanwege de combinatie tussen comfort en avontuur. En dat heeft ook het Brusselse restaurant Le Fou Chantant goed begrepen. In de tuin van dit eethuis bevindt zich namelijk een boomhut waarin je intiem kunt tafelen met z’n tweetjes. Obers zijn nergens te bespeuren en de vooraf bereide gerechten moet je zelf in de oven verwarmen. De wijn en de champagne staan klaar om te klinken. Schol!

Le Fou Chantant, De Frélaan 176, 1180 Brussel, vanaf 100 euro per persoon

5. Vanuit een jacuzzi in een privébos 

Wie even wil ontsnappen aan de drukte van het dagelijkse leven is bij het luxewellnesscomplex Nooz aan het juiste adres. Wie hier reserveert, tekent voor een avondje pure rust en ontspanning. De luxevilla met zwembad en jacuzzi bevindt zich immers midden in een privébos, dat die avond helemaal van jou is. Als je na een verkwikkende massage graag nog wat relaxt in je adamskostuum, hoef je dus niet bang te zijn om ongenode gasten tegen het lijf te lopen. Je kan ervoor kiezen om dit complex af te huren voor een paar uurtjes, maar het is eveneens mogelijk om er een paar dagen te vertoeven.

Info en prijzen op www.nooz.be

6. Vanuit een berenhut

Om bruine beren te spotten hoef je niet naar Canada te vliegen. Ook in eigen land kan je deze wonderlijke beesten in hun natuurlijke habitat spotten op het Domein van de Grotten van Han. Auto’s, radio’s, tv’s of internet zal je hier niet vinden, maar rust en wilde dieren des te meer. Slapen doe je hier in de ‘berenhut’, een eenvoudige chalet waar je op het gemak kan genieten van quality time met je vrienden en familie. ’s Ochtens word je gewekt door het gezang van de vogels, later op de dag neemt een gids je mee voor een begeleide wandeling in de droge vallei van de Lesse.

Voor één nacht betaal je 105 euro per persoon. Het minimumaantal is 7 personen. Meer info via www.glampings.be