Ronde van Zwitserland - Spilak grijpt de macht op slotklim naar Sölden

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Sloveen Simon Spilak (Katusha) heeft vrijdag de zevende rit in de Ronde van Zwitserland (WorldTour) op zijn naam geschreven. Na 166,3 kilometer tussen Zernez en de slotklim naar Sölden bleef Spilak de Spanjaard Jon Izagirre (Bahrein-Merida) en de Amerikaan Joe Dombrowski (Cannondale-Drapac) voor. Spilak neemt in het algemeen klassement de leiding over van de Italiaan Domenico Pozzovivo (AG2R). Achttien renners maakten deel uit van de vroege vlucht van de dag. Landgenoten Tim Wellens (Lotto Soudal) en Baptiste Planckaert (Katusha) werden daarin onder meer vergezeld door sprinters Sagan (Bora-Hansgrohe) en Matthews (Sunweb) en klimmers Restrepo (Katusha) en Oliveira (Movistar). Hun maximumvoorsprong bleef echter beperkt tot drieëneenhalve minuut en aan de voet van de slotklim werd met Wellens ook de laatste vluchter ingerekend.

Op die uiterst steile slotklim moest leider Pozzovivo al snel passen. Simon Spilak bleek vooraan de sterkste en snelde weg van de andere favorieten. In de achtergrond reed Izagirre naar de tweede plaats. Caruso (BMC) en Kruijswijk (LottoNL-Jumbo) beperkten de schade als vierde en vijfde. Leider Pozzovivo finishte als twaalfde op 2:40.

Zaterdag wacht de renners tussen start- en aankomstplaats Schaffhausen een heuvelachtig criterium van slechts 100 kilometer. Zondag sluit een individuele tijdrit van 28,6 kilometer - opnieuw in Schaffhausen - de Ronde van Zwitserland anno 2017 af.

bron: Belga