Personeel Brusselse brasserie “Aux Armes de Bruxelles” legt werk neer

Het personeel van de bekende Brusselse brasserie “Aux Armes de Bruxelles”, in de Beenhouwersstraat, heeft vrijdagnamiddag rond 15.45 uur het werk neergelegd. Dat zei Christian Bouchat, regionaal secretaris bij de socialistische vakbond voor de Brusselse horeca. De werknemers protesteren tegen de ontslagprocedures die zijn aangekondigd de dag na de overname van het etablissement door de broers Beyaz. De brasserie telt ongeveer zeventig werknemers, aldus de vakbond. Het personeel vermoedt dat een jurist motieven onderzoekt om werknemers te ontslaan voor ernstige fouten.
De broers Beyaz hadden tien jaar geleden al geprobeerd de brasserie over te nemen, maar de toenmalige eigenaar, familie Veulemans, gaf de voorkeur aan een verkoop aan de groep Flo. De werknemers vrezen nu dat de beheersmaatschappij failliet zal worden verklaard. “Het ergste scenario laat toe oude werknemers, werknemers die meer dan het minimumloon in de horecasector verdienen te laten gaan en bovendien zich te ontdoen van vakbondsafgevaardigden”, aldus Bouchat.

De broers Beyaz bezitten verschillende etablissementen, zoals Aroma Coffee Lounge, Manhattan Café, North Express, Paon Royal, Le Vieux Pannenhuis, Les Brasseries Georges, de Ommegang en Café de l’Opéra. Ze hebben verschillende maatschappijen in Luxemburg opgericht, aldus de vakbonden.

bron: Belga