Bus naar het kampterrein wordt goedkoper

Bus naar het kampterrein wordt goedkoper

Jeugdbewegingen die met een gereserveerde bus van De Lijn naar hun bivakplaats willen rijden, zullen voortaan minder moeten betalen. Tot nu toe kostte een extra bus naar de bivakplaats minstens 200 euro. Dat wordt nu 1,25 euro per reiziger. Dat hebben Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts en zijn collega van Jeugd Sven Gatz bekendgemaakt. Jeugdbewegingen moeten wel minstens een maand op voorhand een aanvraag doen. Talloze Vlaamse jeugdbewegingen verhuizen elk zomer naar een bivakplaats en maken daarbij gebruik van De Lijn, bijvoorbeeld om van het treinstation naar de bivakplaats te reizen. Kleine groepen (tot 30 personen) kunnen een gewone lijnbus gebruiken of een beroep doen op een belbus van De Lijn. Grotere groepen konden al een beroep doen op een ‘versterkingsrit’ die bovenop de normale dienstverlening werd ingelegd voor de jeugdbeweging. Zo een versterkingsrit kostte minstens 200 euro per rit, een stevig bedrag voor een jeugdbeweging.

De Vlaamse ministers Gatz en Weyts hebben een systeem uitgewerkt dat het voor jeugdbewegingen aantrekkelijker moet maken om de bus te gebruiken. Zo wordt de prijs voor een versterkingsrit verlaagd naar nog 1,25 euro per reiziger. Voor die prijs rijdt de bus vanaf deze zomer tot de halte die het dichtst bij de bivakplaats ligt, waarbij de totaal afgelegde afstand kan oplopen tot 50 kilometer. Het initiatief zal na de zomer een eerste keer geëvalueerd worden.

Jeugdbewegingen moeten wel minstens 1 maand op voorhand een aanvraag doen, zodat De Lijn zich tijdig kan organiseren. Groepen die hun bivak voor deze zomer aan het voorbereiden zijn, stippelen dus best zo snel mogelijk hun vervoer uit.

bron: Belga