Pendelaar Jolien: “Een goed gesprek kan mij in de zevende hemel brengen”

Elke week grijpt Metro een pendelaar bij de kraag voor een kort gesprek. Achter elke anonieme reiziger schuilt immers een verrassende persoonlijkheid. Deze week is het de beurt aan Jolien Jaspers, een 26-jarige Communicatieverantwoordelijke. 

ZICHT
Ik woon heel graag in Brussel, omdat de stad leeft en er dus altijd anders uitziet. Ik wandel elke dag via dezelfde weg van mijn werk naar huis, maar toch is dat nooit hetzelfde traject. Brussel bestaat uit fraaie schilderijtjes, maar kan ik de stad ook net mooi vinden in haar lelijkheid. Zelfs het beeld van duiven die rond een vuilbak fladderen kan iets uitstralen, omdat zo’n tafereel echt deel uitmaakt van die bruisende stadswereld waar ik zo van hou.

GEHOOR
Het juiste liedje op het juiste moment brengt mij meteen aan het dansen, waar ik ook ben. Ik hou ervan dat mijn lichaam het dan als vanzelf van mijn geest overneemt, waardoor ik alles even kan loslaten. Dans is universeel en werkt verbindend. Daarom zit ik ook in het bestuur van On The Roof vzw, waar ik jaarlijks een dansfestival in Brussel mee organiseer.

SMAAK
Een goed gesprek kan mij in de zevende hemel brengen, zeker als dat met een vreemde persoon is die ik toevallig ontmoet aan de bushalte of op de tram. Iedereen heeft een verhaal. Zeker mensen van een andere afkomst of generatie kunnen mij veel bijleren. Zo’n toevallige uitwisseling geeft mij brandstof om weer even door te gaan. Daarom lift ik ook graag. Net omdat je elkaar nooit meer zult terugzien, kun je heel openhartig praten en samen over het leven filosoferen.

GEUR
Wanneer ik vuur of houtskool ruik, word ik altijd terug gekatapulteerd naar mijn talloze Chirokampen waar je samen rond een groot vuur zit, het veel te laat maakt en uren blijft praten. Ook al ben je moe, je blijft in dat stoeltje plakken omdat je niet naar de koude tent wilt. Een heel kamp lang blijft die geur in je trui zitten. Heerlijk!

TAST
Via mijn werk kom ik in contact met de zorgsector, waar ik heb ontdekt hoe belangrijk aanraking en affectie kunnen zijn voor kwetsbare mensen. Ze zijn heel tactiel ingesteld omdat hun andere zintuigen vaak minder goed werken. Een hand vasthouden of op de rug wrijven kan dus al veel betekenen. Soms kan het confronterend zijn om een oud persoon of iemand met een beperking aan te raken, maar ik heb geleerd zulke mensen eens goed vast te pakken of een liefdevolle aanraking te geven.

ZESDE ZINTUIG
Ik ben geboren met een sociale aanleg en onuitputtelijk enthousiasme. Soms is dat vermoeiend, maar ik zie het echt als mijn verantwoordelijkheid om deze eigenschappen op een positieve manier in te zetten en op die manier een klein verschil te maken. Zo heb ik met een vriendin Chiro Eversheim Plus opgericht, een afdeling binnen onze jeugdbeweging voor kinderen en jongeren met een beperking. Wetende dat zij nu kunnen genieten van een Chirozondag laat mijn hart smelten.

Tekst en foto Charlotte De Cort