‘L’Amant Double’: de psycho-erotische thriller van François Ozon

Geen enkele film van François Ozon lijkt op de vorige. Als je ‘Frantz’, een ingetogen zwart-witdrama, vorig jaar goed vond dan zal de Franse regisseur je verrassen met zijn nieuwste thriller. In ‘L’Amant Double’ bedriegt een gekwelde jonge vrouw haar vriendje met zijn tweelingbroer. Psychoanalyse, softporno, dominantie, onderwerping en verdwenen katten. Hou je vast, de nieuwe Ozon is heel gewaagd.

Moeilijk te geloven dat dit het werk is van dezelfde regisseur als ‘Frantz’, ‘Sous le sable’ of ‘Le Temps qui reste’…

François Ozon: “Eigenlijk heeft mijn dubbelganger deze film gemaakt (lacht).”

Waarom wou je de roman van Joyce Carol Oates verfilmen?

“Ik heb dat boek zo’n 4 à 5 jaar geleden ontdekt en was er meteen weg van. Ik wou er toen al een film van maken en had een eerste versie van het scenario geschreven. Maar ik had de rechten niet en aangezien het in de States was, was dat niet evident. Dus heb ik het idee maar laten vallen. Maar vorig jaar, net na ‘Frantz’, zeiden de Amerikanen me dat de rechten vrij waren. Ik ben meteen weer aan het scenario beginnen sleutelen. Het boek was heel ondeugend en speels, dat heb ik proberen te behouden. Ik wou er alles in vermengen: suspense, fun, gore, horror… Ik hou van thrillers en vond dat het perfecte format voor een verhaal over een meisje dat naar zichzelf op zoek gaat.”

Wat heb je veranderd aan het boek?

“Van alles! Heel het einde bestaat niet in het boek. Dat is trouwens veel ambiguer. En frustrerender. Het eindigt met Chloé die haar wapen richt op de tweeling, zonder te weten wie wie is. In een boek werkt dat, maar een film kan zo niet eindigen.”

L'Amant DoubleChloé wordt gespeeld door Marine Vacth. Je lanceerde haar carrière door haar te casten voor ‘Jeune et Jolie’. Dacht je meteen aan haar?

“Vier jaar geleden nog niet. Toen was ze te jong voor de rol. Nu heeft ze veel meer ervaring. Ze heeft met andere regisseurs gewerkt, is mama geworden… Ik was heel blij weer met haar te werken. Ze is een grote actrice aan het worden.”

En dan is er nog Jérémie Renier in een voor zijn doen ongewone dubbelrol. Was hij je eerste keuze?

“Nee, in het begin had ik het gevoel dat hij te jong was. Ik heb hem ontmoet toen hij 17 was. Maar toen de casting begon en ik Marine gekozen had, heb ik tests gedaan met andere acteurs. En omdat ik het heel goed kon vinden met Jérémie heb ik hem toch laten langskomen. En tot mijn grote verrassing was hij veranderd. Volwassener, virieler… Hij komt uit de realistische cinema van de Dardenne-broers, maar hij transformeert zich graag. Hij is een acteur die graag zelf dingen voorstelt.”

Seksualiteit kan gelijk zijn tussen man en vrouw

De rol heeft andere acteurs misschien ook wat afgeschrikt?

“Ja. Vooral een heel bekende Franse acteur. Eerst wou hij het doen, maar toen ik de (vrij speciale, red.) seksscène toevoegde, was hij plots niet meer zo zeker. Acteurs zijn veel terughoudender dan actrices. Velen zijn bang voor hun viriliteit.”

Hoe komt dat?

“Misschien omdat actrices minder rollen voorgesteld krijgen. Voor mij is een groot acteur iemand die zijn vrouwelijke kant accepteert, die zich kan overgeven en het oké vindt om ook als een lustobject gezien te worden. Maar ja, sommigen willen liever de controle behouden.”

Je moet toegeven dat die seksscène nogal gewaagd is…

“Why not? Ik vond die scène belangrijk omdat ze toont dat seksualiteit gelijk kan zijn tussen man en vrouw. Er is nog altijd dat cliché van dominantie en onderwerping… Experimenteren is belangrijk in een relatie, niet?”

L'Amant DoubleDe film begint ook met een nogal sterk beeld. Hoe ben je op dat idee gekomen?

“Ik wou het hele verhaal samenvatten in twee shots. Ze belichamen perfect de betekenis van de film: binnenkant en buitenkant, lichaam en geest. Het is stuitend want je weet niet waarover de film gaat, maar dat beeld geeft je wel de sleutel in handen.”

Op het einde is het bijna een horrorfilm…

“Ik wou gore zijn op het einde. Weet je, ik durf zelf niet kijken naar horrorfilms. Daar ben ik te bang voor. Maar als het mijn film is, geen probleem! Dan weet ik hoe het gemaakt is.”

Is dit je meest sexy film tot nu toe?

“Wat vind jij?”

Hij staat in elk geval in de top 3.

“Ik denk dat ik nog beter kan (lacht).”

Elli Mastorou

RECENSIEOVERZICHT
L'Amant Double